ကိုယ္တြင္းအပူကိုကင္းေစတဲ့ပဲတီစိမ္း
ခႏၶာကိုယ္တြင္းအပူနဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြကိုဖယ္ ရွားေပးႏိုင္တဲ့ပဲတီစိမ္းကို ပူျပင္း တဲ့ရာသီဥတုေတြမွာ စားေပးသင့္ ပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွာဆိုရင္ ပဲတီစိမ္းေခါက္ဆြဲ၊ ပဲတီစိမ္းမုန္႔၊ ပဲတီစိမ္းထမင္း၊ ပဲတီစိမ္းဟင္းခ်ဳိ၊ ပဲတီစိမ္းဟင္းနဲ႔ ပဲတီစိမ္းဝုိင္စသ ျဖင့္ အမ်ဳိးမ်ဳိးအဖံုဖံု စားသံုးၾကတဲ့ အျပင္ ပဲပင္ေပါက္အျဖစ္ပါ စား သံုးၾကပါတယ္။
ပဲတီစိမ္းဟာ အာဟာရ ဓာတ္ျပည့္ဝ႐ံုသာမက ေဆးဖက္ လည္းဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္းအဂၤါ ေတြက်န္းမာဖို႔ ေထာက္ကူေပးတဲ့ အျပင္ ေသြးလည္ပတ္မႈကိုလည္း ပံုမွန္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ရာသီဥတု ပူျပင္းတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ပူတာ၊ မ်က္ႏွာနီျမန္းတာ၊ ေရ ငတ္တာ၊ အေရျပားေျခာက္ေသြ႕ တာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ အားအင္ကုန္ ခန္းတာ၊ အပူလွ်ပ္တာ၊ ေခါင္း ကိုက္တာ၊ ေခါင္းမူးတာေတြကို ပဲတီစိမ္းကကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ တ႐ုတ္႐ိုးရာေဆးနည္း အရဆိုလွ်င္ ခႏၶာကိုယ္အပူအ ေအးမွ်တေစဖို႔ ပဲတီစိမ္းဟင္းခ်ဳိ ကိုတစ္ေန႔ႏွစ္ခြက္မွသံုးခြက္အထိ ေသာက္ေပးရင္ အထက္ပါေဝဒ နာေတြကို ကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္ ေစပါတယ္။
ခ်ဳိတဲ့အရသာနဲ႔ ေအးျမတဲ့ သဘာဝရွိတဲ့ ပဲတီစိမ္းေတြဟာ ဝက္ၿခံနဲ႔မိတ္၊ အင္ပ်ဥ္ကဲ့သို႔ အေရျပားေပၚမွာ အဖုအပိမ့္အနီ ကြက္ထတာေတြ၊ ပါးစပ္နာျဖစ္ တာေတြ၊ ျပည္တည္နာေတြ၊ အနာစိမ္း၊ ေမြးကြၽတ္နာေတြကို ပါ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ေခတ္ေပၚသိပၸံေဆးပညာစမ္း သပ္ခ်က္ေတြအရ ဓာတုပစၥည္း ေတြနဲ႔ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ကရ တဲ့အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ပဲတီ စိမ္းကဖယ္ရွားေပးႏိုင္တယ္လို႔ဆို ပါတယ္။
အကယ္၍ ဝမ္းပ်က္ဝမ္း ေလွ်ာျဖစ္ေနရင္(ဒါမွမဟုတ္) ေျခ လက္ေတြေအးေနရင္ေတာ့ ပဲတီ စိမ္းကိုမစားသင့္ပါဘူး။ ပဲတီစိမ္း နဲ႔ဓာတ္တည့္၊ မတည့္ကိုလည္း တတ္ကြၽမ္းနားလည္တဲ့ဆရာဝန္ နဲ႔အရင္ဆံုးတိုင္ပင္ၿပီးမွ စားတာ ကပိုၿပီးသင့္ေတာ္ပါတယ္။
က်န္းမာေရး