Image

ၾကက္ဟင္းခါးသီး၏ က်န္းမာေရးစြမ္းပကားမ်ား
.
ခါးသက္သက္ အရသာရွိတဲ႕ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အပူပိုင္း စိုစြတ္တဲ့ရာသီမွာ ေပါက္ေလ့ရွိၿပီး အဓိကအားျဖင့္ အာရွတိုင္းျပည္ေတြနဲ႔ ေတာင္အေမရိကေတြမွာ ေတြ႔ရပါတယ္။
.
အရသာက ခါးသက္တယ္ဆိုေပမယ့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။
.
အာဟာရတန္ဖိုးၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ကယ္လိုရီပါ ဝင္မႈ အလြန္ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တန္ဖိုးရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ား အျပား ပါဝင္ပါတယ္။
.
ဗီတာမင္ B1 ၊ B2 နဲ႔ B3၊ ဗီတာမင္ စီ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ လစ္အက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ မဂၢနိစ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ ေကာင္းစြာ ပါ ဝင္ေနပါတယ္။
.
သံဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားၿပီး ဘီတာကယ္႐ိုတင္းပါဝင္မႈဟာ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းထက္ ႏွစ္ဆ၊ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ မႈက ဟင္းႏုနယ္ရြက္ထက္ ႏွစ္ဆနဲ႔ ပို တက္စီယမ္ပါဝင္မႈက ငွက္ေပ်ာသီးထက္ ႏွစ္ဆ အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးမွာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ကို က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိသလို Polypeptide P လို႔ေခၚတဲ့ အင္ဆူလင္လို ျဒပ္ ေပါင္းတစ္မ်ိဳးလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆီး ခ်ိဳေရာဂါရွိသူတခ်ိဳ႕အတြက္ ေကာင္းက်ိဳး ရွိေၾကာင္း ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။
.

က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

.
ၾကက္ဟင္းခါးသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို အာရွ တိုင္းျပည္ေတြမွာ ေရွးႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာကတည္းက သိရွိကာ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ဳိးျပဳႏိုင္တဲ့ မရွိမျဖစ္ အာဟာရဓာတ္ အျပည့္အဝ ပါဝင္ပါတယ္။ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္ B1၊ B2၊ B3 နဲ႔ စီတို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ မရွိပါဘူး။ ဒီလို အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အသင့္အတင့္ စားေပးရင္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
.
(၁) ေသြးျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ ေသြး ဆိပ္သင့္တာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အနာနဲ႔ ယား ယံမႈေတြကို ကုသရာမွာ အလြန္အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ားပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ ဟင္းခါးသီးအရည္ကို သံပရာရည္နဲ႔ ေရာကာ အစာမရွိခ်ိန္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ငံုၿပီး ေန႔စဥ္ေသာက္ေပးရင္ ၄-၆လ အ ၾကာမွာ သိသာတဲ့ တိုးတက္မႈကို ေတြ႕ရပါ တယ္။
.
(၂) ကာလဝမ္္းးေရာဂါ ကာလဝမ္းေရာဂါ အေစာပိုင္းအ ဆင့္မွာ ႀကိတ္ေျခထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါး ရြက္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းနဲ႔ ၾကက္ သြန္နီအရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ သံပရာရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္း တို႔ကို ဆတူေရာၿပီး ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပး ပါ။
.
(၃) ဆီီးးခ်ိဳေရာဂါ ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ပါတဲ့ အပင္ ထြက္အင္ဆူလင္ဟာ ဆီးနဲ႔ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အက်ိဳး ေက်းဇူး ရွိပါတယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ ေသြးတြင္း အင္ဆူလင္အဆင့္ကို တိုးေစ တာမ်ိဳး မရွိဘဲ ဂလူးကို႔စ္ခံႏိုင္ရည္ရွိမႈက ို သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္ေစတာ ျဖစ္ပါ တယ္။
.
(၄) စြမ္းအင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးတာေၾကာင့္ စြမ္းအင္နဲ႔ သက္ လံုကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ႏွစ္ႏွစ္ ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။
.
(၅) မ်က္စိျပႆနာမ်ား ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ဘီတာကယ္႐ို တင္းနဲ႔ တျခားအာနိသင္ေတြ ပါဝင္မႈ ျမင့္ မားတာေၾကာင့္ မ်က္စိျပႆနာေတြကို ကင္းေဝးေစၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
.
(၆) အရက္နာက်ျခင္္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ အ ရက္နာက်တဲ့ ေဝဒနာကို ကုသရာမွာ ေကာင္းက်ိဳး ရွိပါတယ္။ အရက္ေသာက္ တာေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အသည္းေဝဒနာ ေတြကို ျပဳျပင္ေပးၿပီး အသည္းကို သန္႔ စင္ေစပါတယ္။
.
(၇) ကိိုုယ္ခံစြမ္္းအား ေကာင္္းမြန္ျခင္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရည္ဟာ ကိုယ္ ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ တည္ေဆာက္ေပးၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေရာဂါ တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္းကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
.
(၈) လိပ္ေခါင္း ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ကရတဲ့ အရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း သံုးဇြန္းကို ေထာပတ္၊ ႏို႔ တစ္ဖန္ခြက္နဲ႔ ေရာကာ နံနက္တိုင္း အစာမရွိခ်ိန္မွာ ေသာက္ေပးရင္ တစ္လအၾကာမွာ သက္သာသြားပါလိမ့္မယ္။ လိပ္ေခါင္းက နာက်င္ေနရင္ ၾကက္ဟင္းခါးပင္ရဲ႕ အျမစ္ကို ေစးပ်စ္ေအာင္ ႀကိတ္ၿပီး လိပ္ေခါင္းေပၚမွာ အုပ္ေပးပါ။
.
(၉) ဆိိုုုးရီးေယးစစ္အေရျပားအနာ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္အရည္ကို ပံုမွန္ ေသာက္ေပးရင္ ဆိုးရီးေယးစစ္နဲ႔ တျခား ဖန္းဂပ္စ္မိႈစြဲတဲ့ အေရျပားအနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
.
(၁၀) အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ျပႆနာမ်ား လတ္ဆတ္တဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ ႏွစ္ေအာင္စနဲ႔ ေရေရာထားတဲ့ ပ်ားရည္တစ္ခြက္ကို ေရာေသာက္ေပးရင္ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေလျပြန္ေရာင္တာ စတဲ့ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
.
(၁၁) ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အေရျပားေရာဂါေတြ၊ အေရျပားပိုးဝင္တဲ့ ျပႆနာ၊ ႏွင္းခူနဲ႔ အေရျပား အနာေတြကို ကုသေရးမွာ အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။

(၁၂) ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ဗိုင္းရပ္စ္ဆန္႔က်င္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိၿပိး ေရယုန္ဗိုင္းရပ္စ္ကို ကုသရာမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

(၁၃) ၾကက္ဟင္းခါးသီးရဲ႕ တိက်တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးတစ္ခုက ဆိုးရီးေယးစစ္ေရာဂါကို ကုသႏိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

(၁၄) အစာမေၾကတာ၊ လိပ္ေခါင္းျဖစ္တာေတြ ျဖစ္ခဲ့ရင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက သက္သာေစပါတယ္။ သူ႔မွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိလို႔ပါ။

(၁၅) ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ အဆိပ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးၿပီး သန္႔စင္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိ ရွိပါတယ္။

(၁၆) ေသြးဖိအား၊ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၁၇) ၾကက္ဟင္းခါးသီးစားရင္ HIV လူနာေတြမွာ HIV ေဆးရဲ႕ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။

(၁၈) ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို စားေပးပါက ကင္ဆာေဝဒနာရွင္ေတြမွာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

(၁၉) ၾကက္ဟင္းခါးသီးရဲ႕ အေရးပါတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးတစ္ခုက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ကုသေရးမွာ အသံုးဝင္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူေတြဟာ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို စြမ္းအင္အျဖစ္ သံုးႏိုင္စြမ္း မရွိပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ ေသြးထဲက ဂလူးကို႔စ္အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိရွိသူေတြ စားသင့္တဲ့ အာဟာရလို႔ ဆိုၾကတာပါ။

(၂၀) ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ေသြးသန္႔စင္ေစတဲ့ အရာ၊ လိင္ဆႏၵ အားေကာင္းေစတဲ့အရာ၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ျမင့္တက္ေစတဲ့အရာနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ေဟာ္မုန္းေတြကို ဟန္ခ်က္ညီေစတဲ့အရာအျဖစ္ တင္စားၾကပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္လည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးပါတယ္။
.
သတိျပဳရန္
.
ဆီးခ်ိဳကုသေဆးေသာက္ေနတဲ့ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြအေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးအရည္ မေသာက္ခင္ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္ပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေတြအေနနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အလြန္အမင္း စားေသာက္တာမ်ိဳး ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
က်န္းမာေရး

Post a Comment