Image

၁။ ၾကက္ဥ မျပဳတ္မိေစနဲ႔ ။

          မိုက္ခရိုေ၀့ မီးဖို၏ ျမန္ဆန္လြန္းေသာ အပူဓာတ္ေၾကာင့္ ၾကက္ဥထဲတြင္ အေငြ႔ပံ်ေစ၏။ ထိုအေငြ႔သည္ ၾကက္ဥထဲကေန ထြက္စရာ မရိွေသာအခါ ေနာက္ဆံုး ေရြးစရာ လမ္းကား ၾကက္ဥ ကဲြထြက္သြားျခင္း ျဖစ္သည္။ မိုက္ခရိုေ၀့ မီးဖိုထဲမွာ ၾကက္ဥနွစ္ေတြ လိုက္သုတ္ရျခင္းေလာက္ ဒုကၡေရာက္တာမရိွ။ သို႔ျဖစ္ရာ ၾကက္ဥျပဳတ္လိုလွ်င္ ရိုးရိုးမီးဖိုေပၚတင္ျပီး ျပဳတ္ျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။

         ရိုးရိုးမီးဖိုေပၚ ခပ္က်ယ္က်ယ္ ဇလံုထဲ ၾကက္ဥမ်ားထည့္ကာ ၾကက္ဥအေပၚ တစ္လက္မေလာက္ထိ ေရဖံုးေအာင္ ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ မီးမျပင္း မေပ်ာ့ေပးျပီး ေရဆူသည္အထိ ထားပါ။ ေရဆူလွ်င္ မီးပိတ္လိုက္ျပီး (၁၂) မိနစ္ခန္႔ေနလွ်င္ ၾကက္ဥခံြခြာလို႔ရျပီ။

၂။ ေအးခဲထားသည့္ အသား။

          ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားသည့္ ေရခဲရိုက္ အသားမ်ားကို မိုက္ခရိုေ၀့ မီးဖိုထဲ အလ်င္စလို မထည့္မိပါေစနွင့္။ မနက္က် ခ်က္မည္ဆိုလွ်င္ ညကတည္းက ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ဆင့္ထဲ ထည့္ျပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္း အခဲဓာတ္ ေလ်ာ့သြားေအာင္ လုပ္ထားပါ။ မနက္ခ်က္ခါနီးလွ်င္ ေရနဲ႔ေဆးျပီး အေအးဓာတ္ လံုး၀ပ်ယ္သြားေအာင္ လုပ္ျပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္ပါ။

            ေအးခဲေနေသာ အသားကို အလ်င္စလို ထည့္ခ်က္လိုက္လွ်င္ မိုက္ခရိုေ၀့သည္ အပူဓာတ္ျမန္သျဖင့္ အသားေဘး ၀န္းက်င္ပိုင္းမ်ား အရင္က်က္သြားျပီး ေအးခဲေနသည့္ အတြင္းသားက ဒီအတိုင္း က်န္ခဲ့တာမိ်ဳး ၾကံဳရတတ္သည္။

၃။ စတီးခြက္ေတြ မထည့္ပါနဲ႔။

          ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ ျပန္ေႏႊးခ်င္လို႔ မိုက္ခရိုေ၀့ မီးဖိုထဲ အလြယ္ ထည့္ထားလိုက္တာမိ်ဳးသည္ ရည္ရြယ္ရင္း မေရာက္သည့္အျပင္ ဒုကၡပါ ေရာက္ေစနိုင္သည္။ စတီးခြက္၊ ဒန္ခြက္မ်ားသည္ အပူဓာတ္ကို သူခ်ည္း စုပ္ယူထားသျဖင့္ မိုက္ခရိုေ၀့၏ အပူဓာတ္သည္ အထဲက ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ထံ ေရာက္သင့္သေလာက္ မေရာက္ဘဲ ျဖစ္ရတတ္သည္။

             ပိုဆိုးသည္မွာ အပူလြန္ကဲလာေသာ စတီးခြက္၊ ဒန္ခြက္မ်ားသည္ မိုက္ခရိုေ၀့ မီးဖိုကို ပ်က္စီးသည္ အထိ ျဖစ္ေစနိုင္သည္။ ဒန္ခြက္၊ သတၱဳခြက္၊ စတီးခြက္မ်ား မိုက္ခရိုေ၀့ မီးဖိုထဲ မထည့္မိပါေစနဲ႔ ။ ခဲပတ္ စကၠဴမိ်ဳးနဲ႔ ပတ္ျပီး မိုက္ခရိုေ၀့ထဲ အသားငါးမ်ား ထည့္တာမိ်ဳးလည္း မလုပ္မိပါေစနဲ႔ ။

၄။ ပလတ္စတစ္ ခြက္ေတြ။

          ပလတ္စတစ္ ပစၥည္း အေတာ္ မ်ားမ်ားထဲတြင္ ပလတ္စတစ္ဆိုက္ ဇာဓာတ္ ပစၥည္းပါသည္။ ထိုဓာတ္ပစၥည္းသည္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲ ေရာက္သြားလွ်င္ ဟိုမုန္းမ်ားထဲ ေရာသြားကာ လူကို က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစသည္။ ပလတ္စတစ္ကို အပူတိုက္လိုက္လွ်င္ ပလတ္စတစ္ ဆိုက္ဇာဓာတ္မ်ား ထြက္လာသည္။ အစားအေသာက္ ထည့္ထားေသာ ခြက္ျဖစ္ပါက အစားအေသာက္ေတြထဲ ကူး၀င္ေရာက္ရိွ သြားေတာ့ေၾကာင္း သဘာ၀ ပတ္၀န္းက်င္နွင့္ လူသား က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ ဂ်ာနယ္တြင္ ထည့္သြင္း ေဖာ္ျပထားသည့္ စစ္တမ္း တစ္ေစာင္က ဆိုသည္။

            စစ္တမ္းအဖဲြ႔က ေလ့လာၾကည့္သည့္ ပလတ္စတစ္ ပစၥည္းေပါင္း (၄၅၀) (ကေလးနို႔ဗူး၊ ေရခြက္စသျဖင့္) အနက္ (၉၅) ရာခိုင္နႈန္းထိသည္ မိုက္ခရိုေ၀့ မီးဖိုထဲ ထည့္လိုက္လွ်င္ ပလတ္စတစ္ဆိုက္ဇာမ်ား ထြက္လာေၾကာင္း သိရသည္။

            ပလတ္စတစ္ ဆိုက္ဇာ ကင္းစင္သည္ဟု တံဆိပ္ရိုက္ထားသည့္ ပလတ္စတစ္ဗူးမ်ား ခြက္မ်ားသည္ပင္ မိုက္ခရိုေ၀့ထဲ ထည့္လိုက္လွ်င္ ပလတ္စတစ္ဆိုက္ဇာ အနည္းအက်ဥ္းေတာ့ ထြက္လာေၾကာင္း ေတြ႔ရသည္။

            ပလတ္ စတစ္ဆိုက္ဇာနဲ႔ ထိေတြ႔မႈ ေလွ်ာ့ခ်လိုလွ်င္ မိုက္ခရိုေ၀့ထဲ မည္သည့္ ပလတ္စတစ္ခြက္၊ ပန္းကန္မိ်ဳးကိုမွ် မထည့္ျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။ ပံုမွန္ ေရေႏြးပူ ထည့္ထားေသာ ပလတ္စတစ္ခြက္ထက္၊ မိုက္ခရိုေ၀့ မီးဖိုထဲ ထည့္ထားေသာ ပလတ္စတစ္ခြက္က ပလတ္စတစ္ ဆိုက္ဇာ ထြက္နႈန္း သိသိသာသာ ပိုမ်ားျပားသည္။

          သို႔ျဖစ္ရာ မိုက္ခရိုေ၀့ထဲ ဟင္းလ်ာမ်ား ထည့္သြင္း ခ်က္ျပဳတ္လိုလွ်င္ ေၾကြထည္ ပန္းကန္ျပား၊ ပန္းကန္လံုး သို႔မဟုတ္ ဖန္ထည္ ပန္းကန္ျပား၊ ပန္းကန္လံုးမ်ား သံုးျခင္းသည္ အႏၱရာယ္ အကင္းဆံုး ျဖစ္သည္။

Ref: Four Things You Should Really Never Microwave (rdasia.com)

Post a Comment